תזרים מזומנים

תזרים מזומנים – המדריך השלם

תזרים מזומנים מהווה מרכיב חשוב ומרכזי בכל עסק, ללא קשר לגודלו. מעבר לכך, התזרים כשלעצמו הוא למעשה הדוח החשוב ביותר בכל עסק באשר הוא, ובהתאם לכך יש צורך מהותי לנהל אותו בצורה מבוקרת ויעילה.

אז מהו בדיוק תזרים מזומנים, כיצד הוא עובד ומה עליכם לדעת על מנת לנהל אותו בצורה טובה יותר באופן שיתרום להמשכיות העסק שלכם? על כך ועוד החלטנו להסביר לכם לאורך המאמר הבא שאתם עומדים לקרוא.

מה זה תזרים מזומנים? קצת רקע

תזרים מזומנים למעשה מתאר מעין מאזן בין הכנסת והוצאת כספים מהעסק לאורך תקופת זמן מסוימת.

בדרך כלל, נהוג למדוד אותו לפי רבעון, אך גם ניתן לעקוב אחר התזרים שלכם מדי חודש. במילים אחרות – זוהי דרך למדוד כמה כסף העסק הכניס לעומת ההוצאות (לא בהכרח הרווח).

במקרים בהם העסק הכניס יותר כסף מאשר הוציא – הרי שמדובר בתזרים חיובי. לעומת זאת, אם נמצא כי ההוצאות של העסק גבוהות בפועל מההכנסות בצורה משמעותית – הרי שמדובר בתזרים שלילי, מצב שתמיד נרצה להימנע ממנו.

איך להתמודד עם מאזן שלילי?

כמוזכר לעיל, כל עסק אמור לשאוף להגיע למצב של תזרים מזומנים חיובי. עם זאת, מקרים בהם התזרים הוא שלילי הם לא תמיד בלתי נמנעים, ואילו כל עסק עלול למצוא את עצמו בנקודת זמן מסוימת מוציא יותר משהוא מכניס.

אז מה ניתן לעשות במקרים כאלו? ובכן, הדבר החשוב ביותר הוא כמובן לשפר את יעילות בית העסק, בין אם זה אומר לחפש דרכים יצירתיות להגדיל את המכר, לקצץ עלויות והוצאות וכל המשתמע מכך.

אולם, יש לציין כי אלו תהליכים שלוקחים זמן מה, ובהתאם לכך את התוצאות ניתן לראות רק באופן הדרגתי.

במקרים בהם יש צורך לאזן את תזרים בית העסק מוקדם ככל הניתן, יש לא מעט דברים שניתן לעשות על מנת להגיע לתזרים חיובי.

כמו למשל ללכת על פקטורינג – שירות בו העסק למעשה מוכר חשבוניות דחויות (בייחוד שיקים) של לקוחות שבפועל עדיין לא שילמו לחברת מימון.

חברת המימון מעבירה לעוסק את הכסף שאותן חשבוניות שוות במיידי, במקום שיצטרך לחכות – מה שמאפשר הזרמת מזומן מיידית.

טיפים חשובים לניהול תזרים מזומנים איכותי ויעיל יותר

  1. הכירו את נקודת האיזון שלכם – לפני שתוכלו להגיע לתזרים חיובי, עליכם להבין מהו רף ההכנסה הרצוי של בית העסק שלכם כדי שיוכל להתאזן מדי חודש ולשמור על תזרים חיובי.
    זו למעשה נקודת האיזון שלכם – הנקודה שמהרגע שחציתם אותה אתם בעצם נמצאים במאזן חיובי. אם אתם עוברים את נקודת האיזון מדי חודש (או רבעון, תלוי איך אתם מעדיפים למדוד את זה) הרי שאתם עושים משהו נכון.
    לעומת זאת, אם אתם מתקשים מאוד לעקוף אותה עליכם לשפר משהו בתהליכים העסקיים שלכם.
  2. לתעדף תשלומים מוקדמים – תמיד מומלץ לעודד את הלקוחות שלכם לשלם מוקדם ככל הניתן ומלכתחילה כאשר אתם סוגרים לקוח חדש לתעדף תשלומים בטווח הזמן הקרוב. תשלומים מוקדמים מועילים לכם כלכלית ועוזרים לכם לשמור על תזרים חיובי.
  3. לזכור שתזרים חיובי חשוב מהרווח – רוב האנשים שמתחילים בדרך יזמית כלשהי או פותחים עסק מתמקדים ברווח.
    כמובן שכולנו היינו רוצים להרוויח כמה שיותר ולנהל עסק רווחי – אך במקום להתמקד ברווח נטו, עלינו להתמקד באופן בו אנו מנהלים את התזרים עצמו. תמיד נרצה לבדוק את הרווחים שלנו אל מול אותה נקודת האיזון שהזכרנו קודם לכן.
  4. להיות מוכנים לשעת חירום – גם במקרים בהם העסק נמצא במאזן שלילי, עדיין צריך לבצע הוצאות על מנת לשמור על התפקוד המתמשך שלו – בין אם זה לשלם לספקים, לעובדים, לשירותים חיצוניים וכיוצא בכך.
    עבור המקרים האלו, חשוב מאוד שיהיו לכם עתודות מזומנים מוכנות לשעות חירום כאלו – בין היתר מאחר וגם לא נרצה להגדיל את המאזן השלילי וליצור מצב בו אתם מנהלים תזרים שלילי שרק ממשיך לרדת.
    אם לא דאגתם מראש להיות מוכנים לשעת חירום, יש לא מעט פתרונות שיוכלו לעזור לכם להשיג מזומנים בטווח הזמן המיידי.
    תוכלו לקבל הלוואה דיגיטלית, לבקש מימון לעסק ועוד.
  5. לנהל מערך גבייה נרחב – מערך גבייה נרחב ונגיש יכול להקל על לקוחות לבצע תשלומים, ובכך יוכל לעזור לכם לתעדף תשלומים מוקדמים יותר כפי שהסברנו קודם לכן.
    לפיכך, מומלץ מאוד עבור כל עסק לנהל מערך גבייה רחב המציב בפני הלקוח מספר אפשרויות, כמו אשראי לעסק, אפליקציות תשלום (כמו ביט או פייבוקס) ופתרונות אחרים.

תזרים מזומנים

הסבר על דו"ח תזרים מזומנים

דוחות אלו הם למעשה חלק מהדוחות החשבונאיים שנועדו החשובים ביותר, והם נועדו להצביע על הסטטוס הפיננסי של העסק.

אבל רגע – מה הדוחות כוללים בפועל? ובכן, דו"ח תזרים מזומנים כולל למעשה את כל התשלומים והתקבולים של העסק – הידועים והצפויים לפחות.

יש לציין כי תחת הגדרה זו נכללים גם תקבולים ותשלומים שהיו צריכים לצאת מבית העסק או לחילופין, להתקבל ממנו ולא התבצעו עוד (כמו שיקים וחשבוניות דחויות של לקוחות שבפועל עדיין לא שילמו בגין שירות מסוים, ריטיינרים וכדומה).

החשיבות של ניהול דו"ח בצורה נכונה

ובכן, חשוב לדעת כי בדרך כלל לדו"ח אין השפעה משמעותית למדי על תכנון מס, היות והוא עוסק בעיקר בדוחות רווח והפסד שמצביעים על מעין תמונת מצב של העסק אחת לרבעון.

אולם, דו"ח תזרים מזומנים כן עלול להעלות בעיות הנוגעות בעיקר למצב בו יש מעין מחסור בכסף נזיל בעסק.

כמו שאמרנו קודם לכן, עדיף להתכונן מראש למצבים כאלו ולא להיתפס "מופתעים". לכן, חשוב מאוד לבצע תכנון מוקדם לפי התזרים הצפוי שלכם, צעד שגם מאפשר לכם לנקוט באמצעי זהירות שיעזרו לכם "להקדים תרופה למכה".

כדי לדעת גם כי במידת הצורך, יש לא מעט גופים מהם ניתן לקחת הלוואה לעסקים קטנים.

מה לעשות בהינתן "שעת חירום"?

יש לא מעט דברים שניתן לעשות במקרים בהם התזרים של העסק הוא שלילי:

  • להציע הנחות עבור תשלום במזומן – במידה והעסק שלכם הוא גם פיזי ולא רק דיגיטלי, מן הסתם שחלק מהלקוחות משלמים לכם במזומן. כדי להעלות את כמות המזומן המיידי שבית העסק שלכם מקבל, ניתן להציע ללקוחות הנחה במידה והם בוחרים לשלם עם מזומן – וכך תוכלו לעודד יותר לקוחות לשלם לכם כך. עם זאת, חשוב לקחת בחשבון כי בעוד שמהלך כזה ישפר את התזרים שלכם בטווח הקצר, זו פעולה לה עלולה להיות השפעה מסוימת (בדרך כלל שלילית) על הרווחיות הגולמית של העסק שלכם.
  • לבקש מקדמה – במקרים בהם אתם מוצאים זאת לנכון, ניתן לבקש מהלקוח מקדמה חלקית במידה והוא הזמין מוצר או שירות מסוים ומשלם לכם באופן שוטף.
  • ניכיון שיקים – כאמור, יש לא מעט פתרונות למקרים בהם לקוחות משלמים לכם בשיקים דחויים. ובכן, ניתן לבצע גם ניכיון שיקים בבנק – זו דרך נהדרת לקבל מזומן באופן מיידי כנגד שיקים דחויים (כמובן שחשוב לקחת בחשבון כי הדבר כרוך בתמורה לריבית).
  • ניכיון אשראי – ניתן גם לבצע ניכיון אשראי מול חברות סליקה. התהליך מתבצע במקרים בהם הלקוחות משלמים בתשלומים – אך אתם מעוניינים לקבל את שווי העסקה במלואו, במזומן – ובתמורה לריבית אותה החברה מקבלת.

 

חשוב לא פחות - לקחת בחשבון צפי השקעות משתנות 

במידה ואתם צופים רכישת סחורה חדשה, מעוניינים להחליף ספק או כל דבר אחר שנועד למען התפתחות וצמיחה – הרי שעליכם לקחת בחשבון את סכומי ההשקעה שלכם כאשר אתם מכינים מראש תחזית של תזרים מזומנים.

בשביל לעשות זאת, בשלב הזה נעריך את עלויות ההשקעה שאנחנו צופים לשלם (בהתאם למחירים בשוק כמובן) ונכלול את התשלומים הללו בתחזית התזרים.

כמה מילים לסיכום

תזרים מזומנים בעצם מתאר את ההכנסות לעומת ההוצאות של כל עסק, וזהו מדד שנועד להבין האם העסק נמצא במאזן חיובי או שלילי, זאת לצד דו"ח תזרים מזומנים שהוא למעשה נמנה בין אחד הדוחות החשובים ביותר.

מעקב אחר התזרים שלכם יכול לעזור לכם להבין איפה העסק שלכם עומד, מה כדאי לשפר ואיפה עליכם "לקצץ" בעלויות במידת הצורך – וכל זאת במטרה לשפר את יעילות בית העסק שלכם ולהבטיח את המשכיות פעילותו לאורך זמן.

יש לא מעט כלים שיוכלו לעזור לכם לעשות זאת, ואף מומלץ מאוד להיעזר בשירותיה של חברת פיננסים המתמחה בפתרונות לעסקים שיוכלו לעזור לכם לשפר את התזרים שלכם, כמו מסגרת אשראי לעסקים, הלוואות ועוד.

אחת החברות המובילות בתחום כיום זו חברת ביזי פיננסים, אשר פועלת תחת פיקוח של רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון.

תזרים מזומנים - שאלות ותשובות

מה זה תזרים מזומנים חופשי?

תזרים חופשי הוא למעשה הכסף ה"עודף" – הכסף שנשאר לעסק שלכם לאחר ששילמתם את כל ההוצאות השוטפות והתפעוליות שלו ואחרי שלקחתם בחשבון את כל ההוצאות הצפויות וההשקעות.

במילים אחרות – בהינתן תזרים חיובי, ניתן להגיד כי תזרים חופשי הוא למעשה הכסף ה"אמיתי" של העסק שלכם, היות ואתם חופשיים להשתמש בו איך שתראו לנכון.

יש לא מעט דברים שניתן לעשות עם הכסף בהינתן מצב של תזרים חופשי, אך תמיד יהיה מומלץ להשקיע אותו בחזרה בעסק עצמו או לסגור הוצאות צפויות – להחזיר חוב, לשלם לספקים מוקדם יותר ועוד.

מה ההבדל בין תזרים במאזן חיובי לבין רווח נקי? 

רווח נקי הוא למעשה מעין נתון חשבונאי, אותו ניתן לראות כאשר אנחנו צופים בדו"ח רווח והפסד. הרווח כולל גם הכנסות והוצאות שעדיין לא מומשו בפועל.

לעומת זאת, התזרים שלכם בודק אך ורק את התנועות של כסף שנכנס ויוצא לסירוגין מהחשבון העסקי שלכם. בגלל ההבדלים בין השניים, בהרבה מאוד מקרים יתכנו מצבים בהם עסקים יציגו רווח נקי אבל מבחינת התזרים שלהם יראו קשיים – וייתכן גם מצב הפוך.

כמובן שאם אתם נמצאים במצב של רווח נקי אך ניכר כי אתם נתקלים בקשיים תזרימיים בבית העסק שלכם, עדיף להשקיע בחזרה בעסק לפני שאתם נהנים מהכסף שלכם.

האם המאמר היה מועיל?

תלחץ על הכוכבים כדי לדרג

דירוג ממוצע 5 / 5. כמות מדרגים: 1

אין דירוגים למאמר זה, תהיה הראשון לדרג מאמר זה

קטגוריות:
עוד פוסטים שיכולים לעניין אותך:
שיתוף: